Двадесет пет навика које вас могу скупо коштати

Са линка.

1. Нисте инсталирали антивирус софтвер

Мислите да ћете се извући без икаквог антивирус програма тиме што пазите на које сајтове идете и чије мејлове отварате? То није довољно, инсталирајте неки програм, било који, како бисте се заштититили од лоших момака који стално траже нове жртве. За почетак, можете чак даунлодовати неки бесплатан антивирус.

2. Не правите бекап

Зачудо, сви који признају да не бекапују садржај свог компјутера, увек почну речима: „Знам да то није паметно, али…“ Сваки хард-хард диск има век трајања и једног дана ће просто престати да ради. Укључујући и ваш! Зато почните да бекапујете.

3. Остављате бекап где стигнете

Лопов је провалио у ваш стан и украо вам лаптоп. Ништа страшно, бекаповали сте пројекат на којем радите већ две недеље. Али украо је и екстерни хард-диск зато што је стајао одмах поред компјутера! Чувајте податке на више места ‒ што даље од компјутера и радног стола.

4. Одговарате на spam

Зашто се спамери уопште гњаве својом подлом работом? Зато што им довољно људи одговори да би им се исплатило. И да, ако кликнете на линк „remove ме“, то се рачуна као одговор.

5. Шетате с укљученим лаптопом

Однели сте укључен компјутер од дневне до спаваће собе? Ништа страшно. Али уопште није наивно када га само затворите и носите од посла до куће без обзира да ли је положен на задњем седишту или се труцка у аутобусу или на вашем рамену док ходате. Лаптоп се лако може прегрејати у скученом простору, а нарочито у торби. Подесите га да се сасвим искључи када спустите поклопац.

6. Користите лаптоп у кревету

Можете слободно користити лаптоп у кревету под условом да га не спуштате на покривач. Јастуци и прекривачи могу блокирати вентилационе отворе, што доводи до прегревања и кварења компјутера. Ставите га на послужавник или књигу.

7. Штампате све

Већ имате дигиталне копије ‒ зашто бисте све штампали? Чак и формулари које је потребно потписати често прихватају „дигитални потпис“ који се може направити у програму Мајкрософт Paint. Чувајте завршене фајлове у облику PDF-а због лакшег преноса и чувања.

8. Носите фотоапарат на плажу

Довољно је једно зрнце песка да вам упропасти апарат. Ако баш морате да фотографишете на плажи, ставите га у водоотпорну футролу.

9. Остављате лаптоп у колима

Лопови вребају на паркинзима и чекају лепо одевене пословне људе да оставе торбу с лаптопом у колима, бар на неколико минута. Све што треба да ураде јесте да поломе прозор и ухвате маглу за десет секунди. Можда мислите да сте их надмудрили тиме што сте ставили лаптоп у пртљажник. Али да ли сте то учинили тек када сте стигли на одредиште? Још је лакше обити пртљажник него разбити прозор. Ако вас заиста мрзи да носите лаптоп са собом, бар га ставите у пртљажник пре него што стигнете на одредиште.

10. Чувате све мејлове

Чувате све мејлове које сте икада добили по хронолошком реду? Иако имате комплетну историју своје онлајн комуникације, засигурно нећете моћи да нађете нешто важно када вам буде затребало. Организујте инбокс помоћу фолдера и немојте се устручавати да некада притиснете тастер „delete“.

11. Нисте научили скраћенице на тастатури

Веровали или не, још постоје они који не знају чему служе CTRL+C и CTRL+V. Свакако не морате знати све скраћенице, али што их више запамтите ‒ брже ћете завршавати послове.

12. Инсталирали сте превише програма

Зашто вам је компјутер тако спор? Зато што сте инсталирали превише програма, а неки су чак истоветни. Већина таквих апликација оставља трагове које је немогуће отклонити. Покушајте да деинсталирате што више сувишних програма и бићете изненађени брзином свог компјутера.

13. Бацате рачуне и гарантне листове

Иако се по правилу производи кваре одмах по истеку гарантног рока, повремено се деси и да се раније покваре. Све би могло лако да буде решено ‒ да сте сачували рачун, гарантни лист или оригиналну амбалажу. Чувајте све папире у фасцикли, а амбалажа не заузима много места у остави.

14. Чекате у реду за нове моделе

Сећате се када сте целе ноћи чекали у реду како бисте били први у крају који има PlayStation 3? Мора да сте били веома поносни. Али уређај ће подједнако добро радити и двадесет четири сата касније.

15. Ударате компјутер

Компјутер из неког разлога уме да излуди човека. Љутите се, вичите, псујте али немојте ударати свој компјутер. Ако будете морали да дате неколико стотина евра за нови, само ћете се осећати још горе а првобитни проблем неће нестати.

16. Не водите рачуна где чувате важне фајлове

Као и када је реч о рачунима, личним исправама, фотографијама, требали бисте да направите неколико фолдера у којима ћете чувати своје пројекте. Уопште се не исплати губити време на дуго трагање за фајлом који вам је тренутно потребан по непрегледној хрпи на рачунару.

17. Размећете се куда ћете путовати

Поред пријатеља које сте уживо обавестили да одлазите на пут, нема потребе то објављивати целом свету. Многи су на својим facebook профилима објавили да одлазе на заслужени одмор и затекли опустошен стан по повратку. Уосталом, разметање ће бити ефикасније када се вратите и окачите све оне лепе фотографије на профил.

18. Слепо верујете википедији

Када вам је потребна нека чињеница, најбрже ћете је пронаћи на огромном вебсајту који свако може да уређује по свом нахођењу. Ако већ волите да користите википедију, кликните на линкове у фуснотама на дну стране како бисте добили веродостојне податке.

19. Објављивање луцкастих фотографија

Пре него што на свој facebook профил поставите фотографије с веселе теревенке, поготово ако сте на наводном боловању, подесите подешавања како би само ваши пријатељи могли да их виде. А ако вам је шеф међу пријатељима, ручно подесите ко све може да види ваше фотографије и коментаре сваки пут када објавите нешто компромитујуће. Најбоље је чак имати приватни и службени налог ‒ превише преплитања није препоручљиво.

20. Верујете продавцу

Да се добро разумеју у технику, сигурно не би шетали по продавници и нудили вам помоћ. Пре куповине новог уређаја, потражите савет пријатеља који су стручни или погледајте неколико сајтова. Немогуће је очекивати да продавци знају све о сваком производу ‒ осим онога што пише у каталогу. На крају крајева, зашто би знали?

21. Не обраћате пажњу на спецификације

Данас постоје три класе сваког производа ‒ основна, просечна и „најјача“, а сваку прати одговарајућа цена. Међутим, најјача верзија ретко може да уради нешто што не може и основна или има апликације које вам заиста нису потребне. Али ви ипак купите најскупљи модел зато што нисте прочитали спецификацију. Други пут будите пажљивији ‒ исплати се!

22. Користите једну лозинку за све налоге

Довољно је да неко открије само једну лозинку и имаће приступ свим вашим налозима. Тешко је запамтити лозинке за сваки налог, али смислите бар неколико и нећете имати главобољу.

23. Имате само једну мејл адресу

Немојте давати пословни мејл особама које сте упознали у неком клубу, сумњивим Веб сервисима и разним сајтовима који вам шаљу свакојаке вести. Gmail је измишљен како бисте имали резервни мејл који можете проверавати једном недељно.

24. Не закључавате смартпхоне

Ако ваш телефон доспе у погрешне руке, прво што ће срећни налазач урадити јесте да обави што више међународних позива. Можда чак и да позове неки hotline сервис ради разоноде. То можете спречити тиме што ћете једноставно унети ПИН у телефон.

25. Коментаришете онлајн

Вероватно имате савршен одговор да оспорите неку ставку с овог списка. Време је новац ‒ не би требало да га расипате на коментарисање свега што прочитате!

Извор: IT World